Wat maakt de Harry Potter-serie zo goed?

Wat maakt de Harry Potter-serie zo goed?

Met meer dan 450 miljoen verkochte exemplaren, acht films, twee themaparken en een toneelstuk is de Harry Potter-serie de meest succesvolle boekenserie aller tijden. Velen hebben geprobeerd het te evenaren, maar de vraag is of dat ooit zal lukken. Wanneer iemand een verhaal schrijft zoals Harry Potter, zullen er genoeg mensen zeggen dat het verhaal is gestolen van J.K. Rowling. Aan de andere kant zeggen genoeg mensen dat alles al een keer geschreven is en dat alleen de manier waarop verschilt. Wat heeft er dan voor gezorgd dat deze reeks zo’n groot succes is geworden? Is het de tovenarij, de personages, de locatie of de plot?

Het verhaal van Joanne

Er zijn veel mensen die het verhaal van J.K. Rowling (Joanne Rowling) prachtig vinden. Ze begon met niets, trouwde met een man en kreeg met hem een kind, waarna ze van hem scheidde. Als alleenstaande moeder had ze een klein appartement en gaf ze les op de basisschool.

Op een dag, toen ze in de trein richting Kings Cross zat, zag ze voor zich een kleine jongen met een bril. Zo ontstond Harry. Vijf jaar heeft het haar gekost om alle zeven delen te plannen, waarna ze eindelijk kon beginnen met schrijven. Na afgewezen te zijn door veel uitgeverijen bleef ze volhouden en nam uiteindelijk de uitgeverij Bloomsbury het manuscript aan. Tegen de verwachting van Joanne (en ook de uitgeverij) in, werd het een succes.

Meegroeien met de personages

Iemand die het eerste deel leest en daarna het laatste, zal merken dat de stijl heel erg is veranderd: ze gebruikt woorden die moeilijker zijn en de zinnen zijn langer. Dat heeft Joanne slim gedaan. De kinderen die de eerste boeken kochten groeiden natuurlijk ook. Haar stijl ging met de ontwikkeling van haar publiek mee. Terwijl de lezers groeien, groeien ook Harry en zijn vrienden. Door de boeken per jaar te lezen, groei je samen met Harry op en voelt het alsof je een extra vriend hebt. Net als jij, gaan de personages door ontwikkelingen heen.

Net zoals de lezer zelf de middelbare school met zijn voor- en nadelen heeft beleeft, beleven Harry en zijn vrienden dat ook. Als jonge lezer ga je samen met ze op pad en kom je in aanraking met trouw, liefde en vriendschap. Elk personage begint als een niemand, maar uiteindelijk veranderen ze allemaal in ware helden. Zo heeft iedereen een belangrijke rol in het verhaal. Harry groeit op als een van de grootste tovenaars van de wereld, Ron overwint zijn angsten en wordt uiteindelijk ook nog eens slim, Hermelien is van nerd naar mooie, slimme vrouw gegaan en Marcel gaat van klein dik jongetje naar het vermoorden van slangen en geeft daarbij ook Voldemort nog eens een standje. Je hebt het gevoel dat jullie dit samen hebben bereikt, omdat jullie samen zijn opgegroeid.

Een ontroerend verhaal

In eerste instantie is het een verhaal over een jongetje dat niet weet dat hij een tovenaar is. Hij gaat naar een magische school en ontmoet nieuwe mensen, hij maakt vrienden. Daarbij ontrafelt hij de geheimen van Zweinstein en gaat hij de uitdaging aan met draken, andere tovenaars en Voldemort, de tovenaar die hem al van het begin van Harry’s leven probeert te vermoorden.

In tweede instantie is het een verhaal van hoe macht zelfs de grootsten neerhaalt (Voldemort), een verhaal van onvoorwaardelijke liefde tussen man en vrouw (Sneep en Lily), moeder een zoon (Harry en Lily). Het is een verhaal van vriendschap, verraad, depressie en moed. Het is een verhaal van pijn en verlies, en af en toen krijg je nog een wijze levensles van Perkamentus.

In het verhaal zitten de meest bekende en toegankelijke onderwerpen, voor kinderen en volwassen. Liefde, magie, vriendschap, hoop en gelijkheid tussen jongeren.

Zweinstein, de perfecte school

Je komt aan bij Zweinstein nadat je op het station door een muur bent gelopen en chocoladekikkers hebt gegeten in de trein. Het eerste wat je ziet is een reusachtig gebouw, gebouwd op de rosten dat hoog boven de wolken uittorent. Je vaart er in kleine bootjes naartoe en gaat naar binnen waar een feestmaal op je ligt te wachten. Vóór het feestmaal wordt je ingedeeld in een van de vier groepen.

Elke groep heeft zijn eigen goede eigenschappen waar je bij zou willen horen. Ja, ook Zwadderich, want onthoudt: niet iedereen die naar Zwadderich gaat wordt slecht, alleen degenen die slecht zijn hebben wel in Zwadderich gezeten. Daarbij komt dat er in elke hoek van de school een geheim te ontrafelen valt. Zweinstein is een onuitputbare bron van puur plezier van scholieren, plezier dat alleen maar in onze dromen voorkomt.

Eind goed, al goed

Natuurlijk kan Joanne ook simpelweg geweldig schrijven. Daar kan iedereen het over eens zijn, want als ze niet kon schrijven was het niet uitgegeven. Alles bij elkaar is het dus een verhaal dat in eerste instantie is geschreven voor jongeren, maar uitgroeide tot een serie voor jong en oud. Door het prachtige verhaal (van Harry en van Rowling zelf), de opgroeiende personages en de geweldige wereld en locatie werd Rowlings verhaal een van de meest bekende van deze generatie en misschien wel het meest bekende en meest succesvolle verhaal ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *